Hiplet

Egy új táncstílus, mely a balett és a hip-hop elemek vegyítésével született meg. 

2009-ben Homer Hanst Bryant Chicagoban indította el a csoportját, ami a Chicagói Multkultorális Táncközpont (CMDC) névre hallgat. A táncosai, illetve maga az egész stílus viszont  csak 2016-ban lettek népszerűek az egyik instagram videónak köszönhetően. Ezek után.ABC News egyre többször hívta meg  a táncosokat, hogy televíziós műsorokban lépjenek fel.

A balett a hiplet középpontjában áll, mindegyik táncos komkoly klasszikus balettv képzésen vesz részt és komoly technikai ismeretekkel kell rendelkezniük, hogy művelni tudják ezt a sportot.

Sokan (főleg a klasszikus beret berkeiből) kritizálják a műfajt, hogy tönkreteszi és lerombolja a hagyományos balett értéket. Az alapító, Mr Homer szerint ez téves megközelítés, hiszen ez nem balett, csak a balett mozgáskúltúrájából és rengeteg msá stílusból, mint a hip-hop, a rap, az afrikai táncok, merítő mozgásforma. Teljesen más így én sem értem, hogy egymás mellett a két műfaj miért ne fejlődhetne párhuzamosan.

Ami viszont a mozgáson kívül is nagyon tetszik nekem ebben a sportban az a társadalmi felelősségvállalás amit képvisel. 

Homer Hans Bryant ugyanis olyan kivitelezett fekete bőrű balerinákkal dolgozik, mint a Misty Copeland, akik bizonyítják a világ számára, hogy a színes bőrű táncosok is sikeresek lehetnek a hagyományos balettnél. Igyekszik segíteni a színes bőrű táncosokat lehetőséget adva nekik, hogy olyan művészetben edzenek, amely még mindig nagyrészt kizárja őket.

Hasonló fúziók már régebben is történtek a sport területén, vegyük csak  a traitlont mint legismertebb példa, de a tánc területén és gyakran vegyítik a stílusokat. Egy ilyenre jó filmográfiai példa a Street Dance 3D, ahol hip-hop és balett táncosok közösen egy egyveleg műsort adtak elő.

Persze mindenkinek a maga joga eldönteni mi tetszik neki vagy mi nem 🙂 én mindenesetre érdekesnek találtam így jónak láttam megosztani veletek 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.